dinsdag 24 januari 2012

REVIEW: Saints Row 2

Daniël de Zwart

Verkeersborden, brandkranen, brievenbussen, blokken cement en ander puin uit de grond trekken om vervolgens de halve stad ermee te vervelen, plus met de Stun Gun of ander bruut wapengeweld bendes oprollen, verwikkeld in humoristische trekjes. Ooh ja, en onderbroekenlol. Ik denk dat je Saints Row 2 dan in het klein te pakken hebt. Is het een rip-off van Grand Theft Auto? Nee, na het spelen van eerstgenoemde game is te concluderen dat het voor een groot deel op andere poten staat. Saints Row 2 oefent namelijk een eigen stijl uit en weet hele flauwe en droge humor uit je console te stampen. Wat doet ontwikkelaar Volition Inc. echter fout om haar pareltje mis te doen lopen van een blok goud? Helaas iets teveel, maar de lachspieren doen hun werk.

De Saints uit hun coma
Saints Row 2 begint waar het eerste deel is geëindigd. Een verraad binnen de bende van de Saints en een grote explosie later laten je in een diepe coma vallen. Na een aantal jaar ontwaak ‘jij’ als speler uit deze slaap en dan is het tijd om je nieuwe ik een metamorfose te geven, daarover later meer. Helaas is het al meteen een vieze tegenvaller, je ligt namelijk in de gevangenis. Een onbekende gozer weet een uitweg en direct ontsnap je op miraculeuze wijze van het gevangeniseiland. Eenmaal terug in Stillwater, waar het ooit begon, heb je alle vrijheid. Je hebt echter een doel: de Saints weer van onderaf aan opbouwen. Hierbij zul je de hulp krijgen van Johnny Gat, die eerst gered moet worden van de elektrische stoel. Eenmaal een vrije vogel zullen Gat en jij op zoek gaan naar een nieuwe schuilplaats voor de bende. Echter, er is geen bende meer, dus zullen er opdrachten gedaan moeten worden om respect te verdienen en zo nieuwe bendeleden te verzamelen.

Meteen is duidelijk wanneer je in Stillwater komt, dat de stad verdeeld is onder meerdere bendes: de Ronin (ninja’s), de Brotherhood (brede gasten met tatoeages) en de Sons of Samedi (drugsdealers). In het verloop van de game zul je missies moeten voltooien om uiteindelijk de stad terug te krijgen en de rivaliserende bendes uit te roeien. Ben je tevens bekend met Saints Row, dan zal je iets opvallen. De stad is 50% groter, maar het oude deel van de stad is vrijwel hetzelfde als uit Saints Row 1. Stillwater kent bovendien volledige macht van een groot bedrijf: Ultor. Ook hier zul je tegen moeten strijden. Het verhaal van de game zit aardig in elkaar en kent tijdens cutscenes en daarbuiten een flinke dosis humor.

Onder het mes
In het vorige kopje was al iets op te merken over een metamorfose. Na het einde van Saints Row ben je immers door de ontploffing verminkt, dus zal je volledig onder het mes gaan. Hierin ligt enorme vrijheid. Je kunt het speelbare personage tot in de detail aanpassen wat de game zeker een uniek punt schenkt. Je kunt ten eerste kiezen tussen man of vrouw. Niet alleen hoofd, maar ook je haar, ogen, mond, jukbeenderen, make-up, gewicht en leeftijd kun je tweaken. Zelfs opties als een eigen stem, eigen loopje, beledigingen en complimenten zijn naar eigen smaak aan te passen. Dit zorgt voor geweldige momenten, want het is technisch mogelijk een dikke man met vrouwenloopje, vrouwenstem en ruige mannenkleren te maken. Ben je het personage zat, stap je tussendoor gewoon even langs bij de plastisch chirurg en voor een kleine vergoeding laat je alles wegzuigen en kun je weer echt man zijn, of vrouw natuurlijk.

Racen, moorden en drugs
Om officiële missies te kunnen beginnen, zoals het terroriseren van een casino, zal je eerst een pak respect moeten zien te krijgen. Dit verdien je door leden van andere bendes te killen, races te winnen, in een politie-uniform de meest vreemde misdadigers in elkaar te rossen (Fuzz) en dat op camera vast te leggen, door beroemdheden te beschermen en het leukste is misschien wel stront spuiten op gebouwen. Dit is echter nog maar een klein arsenaal van de totaal aantal activiteiten. Officiële missies zijn helaas minder gevarieerd. Deze uiten zich meestal in het verplaatsen van punt A naar B, iemand ombrengen, een pakketje oppakken en wegwezen. Toch zijn de missies erg grappig door de verscheidene settings. Je moet af en toe hele vreemde vogels redden die jou helpen door bijvoorbeeld drugs voor je te maken. De dosis humor zorgt er tevens voor dat jij je eigenlijk nooit verveelt tijdens een opdracht. Frustratie is er echter wel af en toe. Des te verder in de game, des te moeilijker de missies, des te meer gangleden achter je aan zitten.

Chaos trappen
In Saints Row 2 ben je natuurlijk niet alleen met opdrachten bezig. Chaos veroorzaken hoort ook gewoon bij een free-roaming game. Auto’s jatten, mensen beledigen, voetgangers aanrijden, als menselijk schild gebruiken of ze met combo’s tegen de grond smakken. Het kan allemaal. Met een groot verkeersbord om je heen zwiepen is uiteraard een hilarische optie. Helaas kent Saints Row 2 een vrij lege stad. Daar Grand Theft Auto IV een levendige stad kent, weet Volition niet te overtuigen met Stillwater. Er rijden vaak maar weinig auto’s en zodra je je omdraait, is de kans groot dat voetgangers en voertuigen zomaar verdwijnen. Een rits auto’s en motoren tot ontploffing brengen zit er veelal dus niet in. En het rondscheuren met die voertuigen dan? Saints Row 2 staat dan wel bekend om haar onrealistische trekjes en cartoony stijl, maar zet dan wel een fatsoenlijke besturing neer. Auto’s en ander rijdend gespuis bewegen heel houterig en reageren vaak te snel. Lekker racen zit er dus niet in.

Fouten, fouten en.. fouten
Iedereen die het eerste deel van deze serie heeft gespeeld, weet dat er veel fouten en bugs inzaten. Dit is tot dusver niet anders in deeltje 2. Grafisch is het niet slecht, maar als je het vergelijkt met deel 1, is er niet veel verbeterd. De cartoony stijl springt er niet uit en de graphics zijn soms wat dof. De cutscenes zien er daarentegen erg kleurig en mooi uit. Saints Row 2 weet helaas het oeuvre van pop-up klaar te spelen. Zelfs van dichtbij verdwijnen en verschijnen er gebouwen, bomen, auto’s etc. Tevens laat de AI van de tegenstanders mij niet boeien. Sta je voor een persoon en knal je hem neer, dan blijft hij vaak op één plek staan en probeert hij jou te vermoorden. Soms vrij storend en simplistisch, ook al is Saints Row geen serie die hoogwaardige AI nodig heeft.

Het meest storende, maar wellicht ook een grappig deel, zijn toch wel de hoeveelheid bugs in het spel. Door de grond zakken, ergens in blijven steken, verdwijning van voetgangers en voertuigen, korte freezes en zo zijn er nog wel een aantal. Het staat de gameplay niet in de weg – het zorgt soms juist voor lachwekkende situaties, maar de ontwikkelaar weet toch ook wel dat de kwaliteit van een game achteruit gaat op zo’n manier.

Online en co-op
Als er één ding is waar Saints Row 2 in uitblinkt, is het wel de online modus. Het is mogelijk coöperatief missies te spelen, alleen niet splitscreen, maar je kunt op elk gewenst moment een game joinen. Opdrachten worden op die manier gemakkelijker, maar ook leuker. Je kunt elkaar helpen en de gekste dingen bedenken om iemand te doden. Het verhaal en de activiteiten online zijn hetzelfde als in de offline modus, maar het brengt veel fun met zich mee. Naast dit alles kun je ook Gangsta Brawl spelen, een doodgewone deathmatch. De modus Strong Arm is echter leuker en origineler. Het is hierbij de bedoeling stukken van de stad over te nemen. Je hebt meerdere rondes die elk bestaan uit verscheidene activiteiten. Genoeg om je uren mee te vermaken.

Conclusie
De droge humor in Saints Row 2 heeft me een aantal avondjes flink doen lachen. Dit is echt zo’n game om met vrienden te spelen of om lekker voetgangers te rammen met van alles en nog wat. De activiteiten, missies en het gehele verhaal kennen daarbij ook veel vrolijke aspecten. De minnetjes zitten echter in technische standen. Saints Row 2 heeft veel last van pop-up, bugs, een domme AI en andere fouten. Bovendien maakt de stad Stillwater een sfeer- en levenloze indruk achter wat de fun een klein beetje drukt. Kijk je niet zo nauw en wil je gewoonweg ongecontroleerde chaos aanrichten en een grote glimlach op je smoel brengen? Dan is het zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen bij Saints Row 2. (8,0)

Bron: GameVillage

Geen opmerkingen:

Een reactie posten